viernes, 16 de septiembre de 2011

Empanada de xoubas.

Setembro  e o seu sol serodio fan de Galicia un paraíso , eu teño a sorte de vivir nun , encántame a cor das arbores , a calor morna do sol o anoitecer... paréceme un pequeno agasallo da natureza antes de encerrarse en si mesma como unha muller cando descubre que esta grávida.

Desembarquei no traballo como un ciclón e sen apenas pausa, estou a tope, de cero a cen sen tempo de pensar...pero ben ... as vacacións foron , tranquilas , estupendas diría eu .. con tempo para recuperar costumes  e ler ... as vacacións dan tempo, o tempo vale tanto... cando non o posuímos.

A receita de hoxe forma parte dunha merenda de vendima, en Galicia, cando menos onde eu son,  é tradicional darlle a merenda ós xornaleiros e a xente que traballa para un nunha tarefa, ven sexa no millo , na seca ou na vendima..

Esta empanada é favorita de miña avoa, antes cando podía camiñar ben e estaba forte, soia ir a praza  calquera día da semana, a mercar xoubiñas para empanada que logo preparaba con mimo para todos nós que cando eramos nenos non apreciabamos moito a verdade.. pero agora é un manxar espectacular so comparable a empanada de zamburiñas .

Esta receita é semellante a súa , esta un pouco tuneada teño que dicilo , emprego unha fariña integral que merco no Eroski , que misturo con fariña de forza o que fai que a masa sexa esponxosa case como comer nubes .. unha marabilla de masa a verdade , ademais de preparala na panificadora , que grazas a Cristina descubrín fai un tempo.

Vou coa receita;

Ingredientes

Para a masa:

250g de fariña de trigo de forza
250g de fariña de trigo integral
250ml de auga morna
100ml de aceite
20g de fermento fresco de panadaría
2 cucharaditas de sal

Para o almoado:

1 cebola grande picada.
500 gr de xoubiñas
Un dente de allo.
Azafrán ou colorante
Sal.


Modo de facer:

Preparar o almoado é dicir fritir a cebola , con dúas ou tres xoubas o dente de allo picado e o azafrán ata que este feita.

A masa preparámola na panificadora ,colocamos todos os ingredientes líquidos na cubeta e a continuación os sólidos. Programa 6, que consta dun amasado e un levado.
Cando este lista , dividímola en dúas , estirámola e colocámola nunha bandexa de forno previamente untada con aceite , estiramos o almoado  e colocamos as xoubas tal e como se ve na foto, despois estiramos a outra masa e colocámola enriba , sellamola e pintámola con ovo batido , facemoslle un furado no medio e metémola no forno 25-30 min a 200.
Lista e exquisita.

8 comentarios:

Rocio dijo...

unha empanada de 10

Unknown dijo...

Faisema a boca auga coa tua empanada. E como agora teño a panificadora, que eu tamen vexo as maravillas que fai Cristina, vou tardar pouco en copiar a tua empanada de soubas!!!

Bicos

Panela Panelinha Panelão dijo...

Olá Maria...fiquei mto feliz ao ler seu comentário hoje em Fatias Douradas De Forno...realmente a cultura culinária aproxima os povos...Talves temos nomes diferentes para as mesmas coisas, não...? Mas...agora sobre sua Torta de Sardinhas...Amei...!!!Devo em breve experimentá-la...mas antes queria seu email...Será q poderia mandá-lo..?.Beijosss Vera

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Una empanada estupenda.
Besos.

linksdistodaquilo dijo...

Dan ganas de probar.
Excelente sugerencia.
Muy atractivo.
Estaré de vuelta.

beso

Mayte dijo...

Una delicia pura totalmente...ay ahora tengo unas ganas terribles, perooo xoubas acá no consigo, así que hasta que no vuelva me quedon con tus imagenes y tu receta :D

Besotes.

la cocina de frabisa dijo...

Fíjate que casualidad, ni que nos hubiésemos puesto de acuerdo las dos cocinando empanada de xoubassssssss.

Será porque nos gusta mucho? :)))

biquiños

http://runningintherainn.blogspot.com/ dijo...

Que boa pinta ten esta empanada de xoubas!!! é da nosa gastronomía unha das receitas máis tradicionais que pode haber, sin contar o Caldo claro ;)